ВИДЛИВОСТ

Facebook
Twitter
WhatsApp

Метеоролошката видливост се дефинира како најголемо хоризонтално растојание на кое што одреден објект може да се види. Односно може да се каже дека видливоста претставува мерка на заматеност/прозрачност на атмосферата. Таа се изразува во метри или километри, се одредува (мери) според видливоста на одредени објекти (т.н. репери) чие што растојание од местото на опсервирање е однапред познато.

Видливоста може да биде смалена поради присуството на суспендирани честички во воздухот. Тие честички можат да бидат:

-Прашина;

-Ситни честички на чад;

-Капки од вода или мраз чие присуство може да предизвика појава на сумаглица, магла или облаци;

-Покрупни честички од песок, прашина или морски аеросоли, за чие одржување и лебдење во воздухот е потребен посилен ветер или турбуленција;

-Врнежи (од дожд, снег, град) кои можат исто така да ја влошат видливоста. Бобан Стојанов, инструктор по алпинизам

Новости

СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА

Македонска Алпинистичка Федерација чувствува должност да се обрати до јавноста по повод неодамнешната објава на планинарката Ирина Дишовска за нејзиното соло искачување на врвот Матерхорн на Алпите.

ОТРОВ (Отровност)

Отровот на змиите им служи првенствено за совладување на пленот, но има и дигестивна функција, односно отровот ја забрзува преработката на храната, благодарение на ензимното дејство.

БЕЗБЕДНОСНИ МЕРКИ (ВЕТЕР)

Ветровите имаат основна насока на движење, којашто зависи од насоката на пробивање на атмосферската маса. При достигнувањето на воздушната маса до планинските падини насоката се менува, и така настануваат локалните ветрови.