Новости

НОВОСТИ

СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА

Македонска Алпинистичка Федерација чувствува должност да се обрати до јавноста по повод неодамнешната објава на планинарката Ирина Дишовска за нејзиното соло искачување на врвот Матерхорн на Алпите.

ОТРОВ (Отровност)

Отровот на змиите им служи првенствено за совладување на пленот, но има и дигестивна функција, односно отровот ја забрзува преработката на храната, благодарение на ензимното дејство.

БЕЗБЕДНОСНИ МЕРКИ (ВЕТЕР)

Ветровите имаат основна насока на движење, којашто зависи од насоката на пробивање на атмосферската маса. При достигнувањето на воздушната маса до планинските падини насоката се менува, и така настануваат локалните ветрови.

ВРНЕЖИ

Треба да се нагласи дека постоењето на релативна влажност на воздухот со износ од 100% не значи задолжително и појава на врнежи. Овој услов е неопходен за формирање на облаците, но не и доволен за појава на врнежи.

ВИДЛИВОСТ

Метеоролошката видливост се дефинира како најголемо хоризонтално растојание на кое што одреден објект може да се види. Односно може да се каже дека видливоста претставува мерка на заматеност/прозрачност на атмосферата.

СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА

Македонска Алпинистичка Федерација чувствува должност да се обрати до јавноста по повод неодамнешната објава на планинарката Ирина Дишовска за нејзиното соло искачување на врвот Матерхорн на Алпите.

ОТРОВ (Отровност)

Отровот на змиите им служи првенствено за совладување на пленот, но има и дигестивна функција, односно отровот ја забрзува преработката на храната, благодарение на ензимното дејство.

БЕЗБЕДНОСНИ МЕРКИ (ВЕТЕР)

Ветровите имаат основна насока на движење, којашто зависи од насоката на пробивање на атмосферската маса. При достигнувањето на воздушната маса до планинските падини насоката се менува, и така настануваат локалните ветрови.

ВРНЕЖИ

Треба да се нагласи дека постоењето на релативна влажност на воздухот со износ од 100% не значи задолжително и појава на врнежи. Овој услов е неопходен за формирање на облаците, но не и доволен за појава на врнежи.

ВИДЛИВОСТ

Метеоролошката видливост се дефинира како најголемо хоризонтално растојание на кое што одреден објект може да се види. Односно може да се каже дека видливоста претставува мерка на заматеност/прозрачност на атмосферата.